Pomógł: 1 raz Wiek: 27 Dołączył: 17 Sie 2004 Posty: 886 Skąd: WIELKOPOLSKA
Wysłany: Wto 06 Mar, 2007 Tematy słychaczy i użytkowników POLITYKA.ORG.PL
Zachęcamy do zgłaszania tematów, pomysłów na audycje POLITICAL SCIENCE FICTION. Wasze pomysły mogą zostać zrealizowane na antenie.
Zaczanamy
_________________ **************************************
*WWW.POLITYKA.ORG.PL - Nie pozwól by inni mówili za Ciebie!!!
Ulubiona partia polityczna: moja własna jak już założe
Wysłany: Pią 20 Lip, 2007 Nowa partia dla ludzi młodych i odważnych
Nowa partia dała by ludziom alternatywe. Osobiście należę do tych którzy idąc do wyborów nie wiedzą na kogo głosować. Nie dlatego że nie mam wyrobionego zdania. Dlatego że żadna z tych partii które mamy obecnie w naszym kraju nie jest dla mnie dobrym kandydatem.
Zastanawiałem się kiedyś na kogo chciałbym głosować. Odpowiedź przyszła bardzo szybko. Przedewszystkim na ludzi młodych którzy mają pomysły i nie są przesiąknięci tą "starą" sceną polityczną. Ludzi którzy nie będą się bali wprowadzać pomysłów w życie. Ludzi ze świerzą krwią.
Sam jestem taką osobą i robie wszystko aby właśnie takimi osobami się otaczać. Nie raz już usłyszałem "To na co czekamy, stwórzmy taką partię". Uwierzcie mi że są w tym kraju setki tysięcy ludzi którzy myślą podobnie. Dlaczego jeszcze nikt tej partii nie stworzył? Dlaczego chociażby ja jej nie stworzyłem? Bo czujemy się z góry bezradni, skazani tylko i wyłącznie na obserwowanie i co najwyżej komentowanie tego co się dzieje w swoich kręgach lub na tym forum. Ale tak nie musi być. Skoro Oni mogą startować w wyborach mając wyroki sądowe nierzadko za przestępstwa, skoro oni dochodzą do władzy mimo że byli już w rządzie po kilka nawet razy i nic dla Polski nie zrobili, TO I MY MOŻEMY
Jest tyle ciekawych pomysłów które wypływają od ludzi a które mogłyby pomóc Polsce. Tyle tylko że pomysły te marnują się w głowach tych młodych i inteligentnych ludzi bo nie mogą oni ich wprowadzić w życie. Ja również mam pomysły (chyba jak każdy) i frustruje mnie fakt że Oni mogą przegłosowywać nawet najgłupsze rzeczy i przepisy w parlamencie a my nie. Zróbmy z tym coś
Stwórzmy partię w 100% demokratyczną. Co to znaczy? Niech każdy członek partii ma prawo do przedstawiania swoich pomysłów, sprzeciwów i punktów widzenia. Mam dość patrzenia jak inteligentne osoby w rządzie nie mogą się odezwać bo Leper myśli inaczej i trzeba się z nim zgadzać, a jak nie to wylatujesz z partii. Przykład mieliśmy ostatnio.
Wypowiedzcie się co waszym zdaniem powinno być w polsce zmienione aby żyło nam się lepiej i jak tego dokonać. Napiszcie o swoich pomysłach i metodach ich realizacji a być może kiedyś stanie się to programem NASZEJ Partii.
Oto moje pomysły na lepszą polskę (w dużytm skrucie oczywiście)
1. Stopniowa (w ciągu 5lat) likwidacja ZUS który jest kulą u nogi wszystkich przedsiębiorców. Docelowo pozostawienie w kieszeniach przedsiębiorców nawet 70% tych kwot które teraz oddają za każdego pracownika. Te pieniądze i tak wrócą do budżetu państwa w różnych formach.Dla mądrego przedsiębiorcy (tymi głupimi się nie zajmujmy bo nie długo pobędą na rynku) zarobek większy o kilka-kilkanaście tyś zł w miesiącu z tytułu niższych kosztów jakie ponosi na każdego pracownika, oznacza możliwość inwestycji a te pociągają za sobą potrzebe pracowników. Spada bezrobocie, rząd nie płaci chociażby składki zdrowotnej za bezrobotnych, bezrobotni zaczynają odprowadzać podatki a jeśli inwestycja okaże się trafiona to przyniesie zyski od których przedsiębiorca zapłaci większy podatek itd itd itd kółko zacznie się szybciej kręcić i wygeneruje więcej pieniędzy zarówno dla ludzi jak i dla państwa.
2. Każdy ekonomista w szkole uczy się zasady. Obniżanie podatków przynosi zysk a nie strate. Tak było za rządów SLD które obniżyło akcyzę na alkohol. Miało braknąć 32MLN w budżecie w przyszłym roku a było o 8MLN więcej. Dodatkowo wszystkie gorzelnie w kraju odnotowały wzrost dochodów i zapotrzebowania na rynku na ich produkty. Zatrudniły nowych pracowników na nowe zmiany. Nic tylko zyski.
To samo stałoby się przy obniżeniu akcyzy na paliwo czy podatków dochodowych.
3. Stworzenie z Polski raju podatkowego. Malta jest przykładem takiego raju. Wszystkie internetowe kasyna (nawet te polskie) zarejestrowane są właśnie na Malcie. Dlaczego? Bo tam podatek od hazardu to 15% a nie 50% jak w polsce. Czy lepiej mieć 15% jakiejś sumy czy 50% niczego? A sumy te są niebagatelne. "Raj podatkowy" dla inwestorów z Japonii USA czy Europy stworzony tak aby nie mieli wątpliwości gdzie się najbardziej opłaca. Przymknom wtedy oko na brak autostrad i zagmatwane przepisy. Ale ten raj przydałby się równierz i polskim przedsiębiorcom bo to cud że oni jeszcze się trzymają na rynku przy tych przepisach i podatkach.
Każde z tych posunięć chwilowo może przynieść załamanie się budżetu ale już w najbliższych latach Polska będzie prawdziwą żyłą złota. Gospodarka odwdzięczy się bardzo szybko.
To tylko 1/20 moich pomysłów teraz czekam na wasze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum