------------------>
ZADZIWIAJĄCY FAKT OCEANICZNY!
Każdego roku z naszych rurociągów prosto do oceanów spływa 38 milionów litrów (8,3 milionów galonów) ropy.
------------------>
Wyslij e-mail do bankow!!!
- http://www.email.greenpea...jj_scdlcos.html
------------------>
Drodzy Obrońcy Oceanów,
Piszę do was z Filipin. Nasz rząd zezwolił australjskiej firmie Lafayette na rozpoczęcie prac wydobywczych złota, srebra, miedzi i cynku na wyspie Rapu Rapu. Pomimo toksycznych wycieków, zabijających ryby i powodujących zniszczenie środowiska naturalnego, kopalnia metali szlachetnych ponownie rozpoczęła swoją działalność. Tutaj przeczytasz więcej o sytuacji na wyspie Rapu Rapu:
- http://www.email.greenpea...sn_scdlcos.html
Obecnie mamy nowe informacje na temat pieniędzy stojących za tą kopalnią i nowy sposób na to, jak pomóc ją zatrzymać.
Kiedy nasz statek, Esperanza, przybijał do Rapu Rapu, ok. 40 lokalnych łodzi rybackich dołączyło do naszego protestu. Wiele z tych łodzi miało na pokładach bannery, wzywające banki finansujące kopalnię, ABN-Amro i ANZ, do wycofania się z niego. Gniew tych rybaków jest w pełni uzasadniony - bogaty morski ekosystem, od którego uzależniona jest ich egzystencja, jest niszczony przez żądzę zysku odległych międzynarodowych korporacji.
Jestem dumny z tego, że byłem tutaj, aby protestować razem z nimi. Teraz potrzebujemy także twojego poparcia.
W tym miesiącu Esperanza odpowiedziała także na najgorszy wyciek oleju w historii Filipin, gdzie tankowiec starego typu o pojedynczym kadłubie zatonął na pełnym morzu z ładunkiem 2.1 milionów litrów ropy. Byliśmy naocznymi świadkami ogromnej katastrofy ekologicznej spowodowanej przez tą jednostkę,czarterowaną przez korporację Petron.
Współpracując z filipińską strażą graniczną, zrobiliśmy wszystko co mogliśmy, aby pomóc dostarczaliśmy pomoc humanitarną, prowadziliśmy badania naukowe, a także pomagajaliśmy lokalnym rybakom ustalić, gdzie znajdują się plamy ropy. Będziemy także w dalszym ciągu nagłaśniać odpowiedzialność Petronu za tę katastrofę.
Prześlij dalej te informacje do przyjaciół i rodziny. Lokalna społeczność dotknięta przez przemysł wydobywczy potrzebuje naszego wsparcia.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 2732 Skąd: Zabrze
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2006
LovelyAngel, zastanawiam sie czy ty wogole dyskurowales kiedys na tym forum, a nie tylko zakladales kolejne tematy. Jesli nie to wynik 233 postow jest imponujacy... jednak temat o ekologii juz kiedys zalozyles i kazdy wyrazil swoje zdanie. W iwekszosci zreszta sceptyczne do twojego apelu. Moze tym razem wlaczylbys sie w dyskusje i sprobowal nas przekonac do potrzeby ochrony srodowiska zamiast zakladac kolejne tematy z sensacyjnymi relacjami o krzywdzie misow koala czy jakichs rybek.
_________________ Pan stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.
Ulubiona partia polityczna: Polska Partia Przyjaciół Piwa
Wysłany: Pon 18 Wrz, 2006
<!--
Corranh
"LovelyAngel, zastanawiam sie czy ty wogole dyskurowales kiedys na tym forum, a nie tylko zakladales kolejne tematy".
-->
Zdarza mi się znaleźć wolny czas na dyskusję na tym forum. Nie sprawdziłeś mnie do końca...
<!--
Corranh
"Jesli nie to wynik 233 postow jest imponujacy...".
-->
Dzięki za dostrzeżenie. Walczę o jak najwyższą rangę na tym forum...
<!--
Corranh
"(...) jednak temat o ekologii juz kiedys zalozyles i kazdy wyrazil swoje zdanie. W iwekszosci zreszta sceptyczne do twojego apelu".
-->
Ekologia, a raczej sozologia, o którą tobie chodzi to nie jakieś getto argumentów a bardzo szeroka nauka!
Ok. Postaram się "podobne tematycznie" tematy wrzucać jakoś do "jednego wora".
Cóż, sądzisz, że czyiś sceptycyzm zrazi mnie do mówienia, jak ja to widzę, czy mówienia o alternatywach - jeśli stanowię mniejszość? Jeśli tak, to bardzo się mylisz!
<!--
Corranh
"Moze tym razem wlaczylbys sie w dyskusje i sprobowal nas przekonac do potrzeby ochrony srodowiska zamiast zakladac kolejne tematy z sensacyjnymi relacjami o krzywdzie misow koala czy jakichs rybek".
-->
Powiedz, dlaczego mam włączać się do dyskusji, skoro dla ciebie są to "jakieś rybki"?
Te "jakieś rybki" traktujesz rzeczowo, a mi to nie odpowiada po prostu i zauważ, że może nie chcę męczyć się dysputą?
Poza tym, GreenPeace (mimo członu "peace", który jest mi po prostu obcy!) jest międzynarodową, szanowaną organizacją ochrony przyrody. Śmiem twierdzić, że opisywana przez ciebie "sensacyjność" doniesień z GreenPeace jest nadużyciem!
Ok. Czekam na argumenty przeciwko!
Let's Go! Niech zasypie nas lawina dyskusji!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 2732 Skąd: Zabrze
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006
Prosze bardzo:
LovelyAngel napisał/a:
Te "jakieś rybki" traktujesz rzeczowo, a mi to nie odpowiada po prostu i zauważ, że może nie chcę męczyć się dysputą?
Uwazam poprostu ze sa wazniejsze sprawy na tym swiecie, a wiekszosc ekologow to oszusci (ktorych jeszcze moge zrozumiec) albo ludzi kompletnie zaslepieni ideologia.
Jesli nie chcesz sie meczyc dysputa to proponuje zakonczyc przygode z tym czy jakimkolwiek innym forum, bo celem tego typu stron jest wlasnie dyskusja. Zreszta nie jestem sam na tym forum, mozesz podyskutowac i z innymi.
LovelyAngel napisał/a:
Śmiem twierdzić, że opisywana przez ciebie "sensacyjność" doniesień z GreenPeace jest nadużyciem!
Smiem twierdzic ze GreenPeace bywa irytujacy.
_________________ Pan stworzył ludzi, a Samuel Colt uczynił ich równymi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum