FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co z Lewicą???
Autor Wiadomość
.Clint Eastwood 
Wojewoda
ziemia jest płaska

Ulubiona partia polityczna: pomysły nie partie
Wysłany: Nie 25 Lip, 2010   

Trancer napisał/a:
nie uwzględniłeś tych, co wykręcają się od płacenia lub uciekają do rajów podatkowych ;)
właśnie w myśl swojej neoliberalnej ideologii.......
ja myślę, że o tym, żeby rejestrować firmę w jakimś raju podatkowym decyduje jednak czysty życiowy pragmatyzm, a nie żadne ideologiczne czary-mary. piszę to tylko tak dla uzupełnieni tego co powiedział lolek00, bo zgadzam się z nim w 100%.
nie jestem jasnowidzem i nie wiem co "artysta miał na myśli" pisząc ten program, ale myślę, że chodziło raczej o kolesi, którzy wykorzystując znajomości/lobby/koperty uzyskują jakieś kosmiczne ulgi podatkowe w naszym kraju. ale to też przemawia za podatkiem liniowym bez ulg.

"cały ten porządek do tego się sprowadza, że władza daje kasę, a kasa to władza" )-;

.Trancer 
Polityk Lokalny

Ulubiona partia polityczna: Polska Partia Socjalistyczna

Clint Eastwood napisał/a:
ja myślę, że o tym, żeby rejestrować firmę w jakimś raju podatkowym decyduje jednak czysty życiowy pragmatyzm, a nie żadne ideologiczne czary-mary. piszę to tylko tak dla uzupełnieni tego co powiedział lolek00, bo zgadzam się z nim w 100%.

w takim razie dlaczego na Białorusi jest łatwiej założyć firmę prywatną niż w Polsce ?????
i dlaczego nikt tam nie ucieka ???
Łukaszenko przecież nie gnoi obcych przedsiębiorców ;)

"łatwość" zakładania biznesu nie ma nic do tego........
poprostu liberalizm uważa podatki za pewną formę złodziejstwa.......
a skoro ktoś tam powiedział (np. Nozick) że podatki to złodziejstwo to po cholerę mam je płacić ??????
jestem w końcu zajebistą jednostką, a państwo nie ma prawa ode mnie brać podatków i ograniczać mej wolności.....
i tu zaczynają się różne przekręty i odkręty od podatków, łapówki itp......
byłoby też lepiej, gdyby w końcu kapitał zagraniczny nie miał takich ulg jak teraz.....
bo to śmieszne, żeby zagraniczne firmy miały lepsze warunki rozwojowe od naszych rodzimych przedsiębiorstw....
o kościele to nawet nie mówię ;)

.Clint Eastwood 
Wojewoda
ziemia jest płaska

ładnie, od nozicka do łapówek ;)
już widzę, jak te wszystkie kulczyki się w różnych misesach i hayekach zaczytują.

"cały ten porządek do tego się sprowadza, że władza daje kasę, a kasa to władza" )-;

.Lolek00 
Senator

Dokładnie to wynika z pragmatyzmu. Są takie przepisy to ludzie korzystają. Jakie jest sposób na raje podatkowe? Zakazać działalności w pl firm z danych państw np... jak chcecie to walczcie o ten postulat ja podziękuję.

Co do programu PPS:
Cytat:
PPS wyrosła w walce o niepodległą Polskę i ma ma wielki udział w powstaniu demokratycznych struktur państwa po I-szej i II-giej Wojnie Światowej.
Szczególnie po II, pewnie by wygrali gdyby nie demokracja na niby.

Cytat:
6.Praca dla wszystkich, którzy jej potrzebują.
Aktualnie w Polsce na 24 mln. ludzi w wieku produkcyjnym, 10,5 mln. pozostaje bez pracy. Ta dramatyczna sytuacja jest wynikiem rządów neoliberalnych doktrynerów po1989 roku.
Są instrumenty ekonomiczne i prawne, których zastosowanie umożliwi stopniową likwidację bezrobocia w Polsce. Nie ma woli rządzących, aby odstąpić od neoliberalnej ideologii.
mimo to bezrobocie wynosi ok 10%, nie 43% tego się trzymajmy. Bezrobotny to ktoś kto szuka pracy i jest zarejestrowany jako takowy. Jeżeli żona bogatego człowieka nie musi pracować to PPS liczy ją jako bidulkę którą ciemięży doktryna neoliberalna :grin:

Cytat:
Nie ma woli rządzących, aby odstąpić od neoliberalnej ideologii.
Ta ideologia polega na tym że mamy wszystkie składki w tym te płacone przez pracodawce, pensję minimalną, przepisy dotyczące pracy nieletnich i kobiet w ciąży, urlopów, sądy pracy w których każdy może walczyć o swoje. :neutral:

Nie zgadzam się z tym programem w większości ale niczym on mnie nie zaskakuje. Jakimś ultra liberałem nie jestem raczej ale ten program to jak dla mnie przegięcie.

Bardzo bym prosił o zdefiniowanie "neoliberalnej doktryny" i przedstawienie jej założeń. Bo słowa "neoliberalny" i "idea socjalistyczna" są jak dla mnie srogo nadużywane w tym programie.

.Nazgul 
Platynowa POLITYKA org.pl

Ulubiona partia polityczna: Partia Wielkiego Marzenia

Ta ideologia polega na tym, aby nie przejmować się tym co robią ludzie a szczególnie wielkie firmy. Skutki mamy od 2007.

To taki UPR w wersji bez głupot i light.

.Trancer 
Polityk Lokalny

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010   

Lolek00 napisał/a:
Jakie jest sposób na raje podatkowe? Zakazać działalności w pl firm z danych państw np... jak chcecie to walczcie o ten postulat ja podziękuję.

nie mówię o tym, żeby Polskę zamknąć na kapitał zagraniczny......
wystarczy tylko tyle, aby zagraniczne firmy nie miały takich ulg jak teraz.......
to się kłóci nawet z twoim liniowym podatkiem......

Lolek00 napisał/a:
Szczególnie po II, pewnie by wygrali gdyby nie demokracja na niby.

a III RP, Solidarność, stan wojenny to po jakiej wojnie były ???
po piątej ???? :D
ale się popisałeś :lol:
poczytaj sobie o PPS-Rewolucja Demokratyczna......
wystarczy zajrzeć do wikipedii ;)

Lolek00 napisał/a:
Jeżeli żona bogatego człowieka nie musi pracować to PPS liczy ją jako bidulkę którą ciemięży doktryna neoliberalna :grin:

a ty chciałbyś żonę, co nic nie robi i tylko od ciebie kasę bierze ?????
to nie te czasy, kiedy kobiety były tylko kurami domowymi ;)

Lolek00 napisał/a:
Dokładnie to wynika z pragmatyzmu. Są takie przepisy to ludzie korzystają.

pragmatyzm ????
chłopie.....
pragmatyczne to jest np. sprzedać całe polskie górnictwo i przemysł, żeby wszystko po niższej cenie sprowadzać z Chin......
jak tak ma wyglądać ten pragmatyzm to ja dziękuje.......
zresztą łatwość rozkręcania biznesu ma się nijak do socjalnego ustroju.......
przykład: Białoruś......

Lolek00 napisał/a:
Bardzo bym prosił o zdefiniowanie "neoliberalnej doktryny" i przedstawienie jej założeń. Bo słowa "neoliberalny" i "idea socjalistyczna" są jak dla mnie srogo nadużywane w tym programie.

w sumie to nazgul ci już napisał.......
a co za tym idzie, ciągną się inne postulaty np. likwidacja świadczeń socjalnych, masowa prywatyzacja itp.........

.Lolek00 
Senator

Trancer napisał/a:
a III RP, Solidarność, stan wojenny to po jakiej wojnie były ???
po piątej ???? :D
ale się popisałeś :lol:
poczytaj sobie o PPS-Rewolucja Demokratyczna......
wystarczy zajrzeć do wikipedii ;)
ha! PPS po 89 roku rzeczywiście się do demokracji przyczyniał! Zarówno tamta opozycja jak i późniejsze rządy marnie się mają do PPSu. Bzdurki.

Trancer napisał/a:

Chodziło mi oto że PPS podpompował sobie swoje cyferki ludźmi którzy naprawdę nie muszą pracować.

Btw: jak bym miał żonę i by nie musiała pracować dzięki mnie to raczej powód do dumy.. ale pewnie i tak by gdzieś polazła bo co to siedzieć w domu :smile:

Trancer napisał/a:
pragmatyzm ????
chłopie.....
pragmatyczne to jest np. sprzedać całe polskie górnictwo i przemysł, żeby wszystko po niższej cenie sprowadzać z Chin......
jak tak ma wyglądać ten pragmatyzm to ja dziękuje.......
niestety tak wygląda. Gdyby tego nie zrobiono dopłacali byśmy do górnictwa obecnie tak jak do rolnictwa. Za duże a szkoda likwidować.

Btw: w Polsce nadal kopie się węgiel, są nawet plany zagospodarowania nieruszonych złóż.

Trancer napisał/a:
w sumie to nazgul ci już napisał.......
a co za tym idzie, ciągną się inne postulaty np. likwidacja świadczeń socjalnych, masowa prywatyzacja itp.........
To teraz Trancer wymień mi, które partie są za likwidacją świadczeń socjalnych?

PiS nie, PO nie, SLD nie (a to ci co rządzą) hmm Samoobrona nie, PPS nie, więc... tylko UPR z 1% poparciem, ale taaak neoliberalna doktryna nadchodzi, z której strony nadchodzi bo ja jej nie widzę :wink:

Obserwuje się raczej socjalizację której źródłem jest UE.

Btw; jak chcesz to napisz jakie świadczenia by Ciebie satysfakcjonowały, może będzie lepiej się zrozumieć.

.Waga 
Senator

Ulubiona partia polityczna: Prawo i Sprawiedliwość
Ostrzeżeń:
 1/3/6

Trancer napisał/a:
to nie te czasy, kiedy kobiety były tylko kurami domowymi

A ty chciałbyś, żeby państwo ci mówiło co ty i żona macie robić?
Ten twój PPS to widzę nie ma nic wspólnego z tradycją polskiego ruchu socjalistycznego jakiś odprysk komunistów.

.Aaa 
Wojewoda

Lolek00 napisał/a:

Btw: jak bym miał żonę i by nie musiała pracować dzięki mnie to raczej powód do dumy..

Takich facetów ze świecą szukać! :grin:

.Clint Eastwood 
Wojewoda
ziemia jest płaska

pozwolę sobie wtrącić:
Trancer napisał/a:

nie mówię o tym, żeby Polskę zamknąć na kapitał zagraniczny......
wystarczy tylko tyle, aby zagraniczne firmy nie miały takich ulg jak teraz.......
to się kłóci nawet z twoim liniowym podatkiem......
jasne, ale to wymagałoby zmiany systemu podatkowego, na którą ty byś się pewnie nie zgodził. znacznie łatwiej byłoby obdarzyć naszych przedsiębiorców takimi samymi ulgami ;)
Trancer napisał/a:
po pierwsze nie ważne co ja czy kolega lolek by chciał, tylko co chcieliby ludzie, o których rozmawiamy. skoro w niektórych związkach tak właśnie ułożone są relacje, że mężczyzna utrzymuje kobietę, a kobieta nie pracuje - to taki styl życia sobie wybrali. to jest właśnie to, co różnej barwy socjalistów i postępowców łączy z wąsatymi katolickimi konserwami, że koniecznie chcielibyście narzucić ludziom swój, nawet nie światopogląd, ale styl życia. myślę, że to trochę nie fair.
po drugie kolega wytknął raczej problem natury metodologicznej, a nie społecznej.
Trancer napisał/a:
pragmatyzm ????
chłopie.....
mówiliśmy zdaję się o rajach podatkowych.

Ostatnio zmieniony przez Clint Eastwood Pon 26 Lip, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

.Clint Eastwood 
Wojewoda
ziemia jest płaska

Aaa napisał/a:
Lolek00 napisał/a:

Btw: jak bym miał żonę i by nie musiała pracować dzięki mnie to raczej powód do dumy..

łatwiej niż myślisz ;)

ps. sorry, myślałem, że się automatycznie doda do posta wyżej.

.Trancer 
Polityk Lokalny

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010   

Waga napisał/a:
Ten twój PPS to widzę nie ma nic wspólnego z tradycją polskiego ruchu socjalistycznego jakiś odprysk komunistów.

Clint Eastwood napisał/a:
to jest właśnie to, co różnej barwy socjalistów i postępowców łączy z wąsatymi katolickimi konserwami, że koniecznie chcielibyście narzucić ludziom swój, nawet nie światopogląd, ale styl życia. myślę, że to trochę nie fair.

ja p*****le.....
was już naprawdę powaliło ?????
gdzie ja mówiłem o narzucaniu stylu życia ?????
czy wy naprawdę dobrze się czujecie ????
tamto pytanie skierowane do lolka miało charakter osobisty......
tzn. czy by mu odpowiadało, żeby żona nic nie robiła, a tylko on pracował......
zresztą powiedzcie mi......
ile osób decyduje się na takie coś ?????
weźcie trochę uważniej czytajcie me posty, bo już mnie wnerwia takie wasze dopowiadanie......
natomiast ty Waga.....
żal......
najpierw uznałeś mnie za anarchistę, a teraz komucha......
a zamiast dorabiać swoich teorii o polskim socjalizmie poczytaj sobie twórczość polskich socjalistów......
bo czytając twe denne posty wyraźnie widać, że nie masz zielonego pojęcia......

Lolek00 napisał/a:
ha! PPS po 89 roku rzeczywiście się do demokracji przyczyniał! Zarówno tamta opozycja jak i późniejsze rządy marnie się mają do PPSu. Bzdurki.

widze że nie czytałeś ;)
działalność w KOR, organizacja strajków.....
to jest nic ?????
Wałęsa stał się gwiazdą Solidarności, bo stanął na betoniarce i palnął jakieś kazanie......
z Popiełuszki zrobiło się świętego, bo wyzywał komunistów od czerwonych kurw, czerwonej zarazy itp.....
dlaczego mnie za przekleństwa nikt nie dał na ołtarze ?????
jeszcze nawiążę do wypowiedzi wagi...

Waga napisał/a:

no jasne, niech ksiądz mi mówi co mam robić......
jakby powiedział, że mam iść na krucjatę lub kupić TV Trwam to bez wahania mam to spełnić......
w końcu klątwa papieża i wieczne piekło po śmierci jest gorsze od sankcji prawnej ;)

Lolek00 napisał/a:
niestety tak wygląda. Gdyby tego nie zrobiono dopłacali byśmy do górnictwa obecnie tak jak do rolnictwa. Za duże a szkoda likwidować.

wow no ekstra......
sprzedajmy całą Polskę chińczykom, wszystko będzie taniej :D
już widze na swym dowodzie osobistym napis Made in China :lol:
a z tym dopłacaniem to już przegiąłeś :P
kiedyś to węgiel miał być eksportowany do Wietnamu......
cała Europa Środkowa brała od nas węgiel.....
jakby solidaruchy nie rozpieprzyły tych kopalni i utrzymali rynki zbytu, to bylibyśmy o wiele bogatszym krajem......
a z dywidend branych od kopalni opłacalibyśmy te wszystkie socjale i inne rzeczy.....
a co za tym idzie, mniej podatków by było ;)
z miedzią mogło być podobnie......
ale to już tak na marginesie ;)

Lolek00 napisał/a:
ak bym miał żonę i by nie musiała pracować dzięki mnie to raczej powód do dumy.. ale pewnie i tak by gdzieś polazła bo co to siedzieć w domu :smile:
Aaa napisał/a:

ja mam inny pogląd na takie coś, ale może się powstrzymam......
to jest forum o polityce a nie relacjach damsko-męskich ;)

a teraz odp. na pytanie lolka.......
Lolek00 napisał/a:
To teraz Trancer wymień mi, które partie są za likwidacją świadczeń socjalnych?

PiS nie, PO nie, SLD nie (a to ci co rządzą) hmm Samoobrona nie, PPS nie, więc... tylko UPR z 1% poparciem, ale taaak neoliberalna doktryna nadchodzi, z której strony nadchodzi bo ja jej nie widzę :wink:

likwidacja świadczeń socjalnych to nie jest jedyny postulat neoliberalizmu.......
za to prywatyzacja......
obecnie PO sprzedaje wiele rzeczy za bezcen ;)
UPR zrobiłby jeszcze gorzej........
a poza UPR, to chyba u PO coś się przewijało o cięciach na wydatki socjalne.......
coś takiego obiło mi się o uszy......

Lolek00 napisał/a:
Obserwuje się raczej socjalizację której źródłem jest UE.

a powiedz mi, na czym ta socjalizacja polega ?????
bo ja już tyle razy to słyszałem, ale jakoś nie bardzo rozumiem, co ona znaczy.....

a o mych poglądach na politykę socjalną napiszę później....

.Kris 
Polityk Lokalny

Kolega Trancer ma swoje poglądy i szanuję je chociaż nie przekonują mnie.Socjalizm w tym wydaniu PPSu jest mi odległy.Ale to już moje zdanie...Mam wrazenie że jest tam mieszanka antyklerykalizmu,socjalizmu(w miejszym stopniu)komunizmu i trochę liberalizmu-kosmopiltyzmu..Byc może się mylę ale tak to odbieram...Ale dziękuję że kolega przedstawił nam poglądy PPSu.Liczyłem że są zupełnie inne...

!Marchewa 
Moderator Polityka.org.pl
Wykształciuch

Trancer napisał/a:

ja p*****le.....
was już naprawdę powaliło ?????

Jeszcze raz wyjedziesz z tym podwórkowym językiem to otrzymasz ostrzeżenie. :evil:

.Clint Eastwood 
Wojewoda
ziemia jest płaska

szefie, nie stresuj się tak. przeczytaj sobie kilka twoich ostatnich postów i zobacz, że może jednak zabrzmiało to trochę tak, jakbyś coś chciał narzucać. może nie miałeś tego na myśli, ale takie odniosłem wrażenie - może mylne. nie o to chodzi. trochę dziwny jest apel o dokładne czytanie postów zaraz pod tym, jak wyrwałeś z kontekstu jedno zdanie mojego posta i wylałeś jakieś żale, jakby od tego tematu zależało całe twoje życie. w akapicie, który cytowałeś są trzy uzupełniające się zdania, zwróć na to uwagę.

Odpowiedz do tematu