FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co z Lewicą???
Autor Wiadomość
.Lolek00 
Senator

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010   

Trancer napisał/a:
obecnie PO sprzedaje wiele rzeczy za bezcen ;)
UPR zrobiłby jeszcze gorzej........
a poza UPR, to chyba u PO coś się przewijało o cięciach na wydatki socjalne.......
coś takiego obiło mi się o uszy......

Co ostatnio sprzedało PO, za bezcen? Coś się pojawiło, coś się o uszy obiło... i UPR ze swoim 1% poparciem (w tych wyborach będą mieli ok 3%).

I nasz wielki diabeł "doktryna neoliberalna" kurczy się do postaci jakiegoś ideologicznego sflaczałego balonika.

Trancer napisał/a:
widze że nie czytałeś ;)
działalność w KOR, organizacja strajków.....
to jest nic ?????
Wałęsa stał się gwiazdą Solidarności, bo stanął na betoniarce i palnął jakieś kazanie......
z Popiełuszki zrobiło się świętego, bo wyzywał komunistów od czerwonych kurw, czerwonej zarazy itp.....
dlaczego mnie za przekleństwa nikt nie dał na ołtarze ?????
jeszcze nawiążę do wypowiedzi wagi...
Widać w mojej świadomości takie stronnictwa nie miały dużego znaczenia, aspirowały po 89' raczej do satelit byłego PZPR. Dlaczego nie było takiej lewicy w pl po 89'? Dlaczego kraj musiał głosować na byłych członków PZPR? Waga swojego czasu zadawał to samo bardzo mądre pytanie...

Co do Popiełuszki to pomnik zbudowało mu UB, robiąc z niego męczennika nie jego przekleństwa. Został zamordowany bo był niewygodny - nic chyba bardziej nie kompromituje władz PRLu. Tak samo morderstwa na studentach żałosne.

Trancer napisał/a:
a powiedz mi, na czym ta socjalizacja polega ?????
Polska korzysta z 5 Unijnych funduszy socjalnych:

-RPW
-RPO
-POKL
-POIŚ
-POIG

Skrótów Ci nie rozwinę bo nie jestem europeistykiem :smile: To tacy panowie którzy mają ogarniać to Bizancjum.

Całe wyrównanie szans "Polska => Reszta UE" nie jest napędzane poprzez procesy wolnorynkowe, tylko poprzez działalność ściśle interwencyjną, dotacyjną, promocyjną (dla niektórych sektorów).

No i ochrona konsumentów dzięki której dżem z marchwi dalej nazywa się dżemem z marchwi. Tylko że teraz: przedyskutowano to, uchwalono to, i wydano na to tysiące euro (czyt wyrzucono na śmietnik).

Trancer napisał/a:
a o mych poglądach na politykę socjalną napiszę później....
ook. Bo wiesz wszystko jest a lewica przedstawia to tak jak by nic nie było. Ile twoim zdaniem powinien pracować człowiek? Jaka powinna być minimalna pensja, jakie podatki itd..

.Trancer 
Polityk Lokalny

Ulubiona partia polityczna: Polska Partia Socjalistyczna

Kris napisał/a:
Kolega Trancer ma swoje poglądy i szanuję je chociaż nie przekonują mnie.Socjalizm w tym wydaniu PPSu jest mi odległy.Ale to już moje zdanie...Mam wrazenie że jest tam mieszanka antyklerykalizmu,socjalizmu(w miejszym stopniu)komunizmu i trochę liberalizmu-kosmopiltyzmu..Byc może się mylę ale tak to odbieram...Ale dziękuję że kolega przedstawił nam poglądy PPSu.Liczyłem że są zupełnie inne...

ja tylko na moment wpadłem, ale nie mogę się powstrzymać od komentarza ......
mówisz tu coś o odpryskach komunizmu i kosmopolityzmie.......
naprawde nie jestem w stanie zrozumieć, skąd takie słowa......
ale może przedstawię ci, za kogo się uważam:
- socjalista
- demokrata
- antyklerykał
- patriota
ta gadka o kosmopolityzmie pewnie się wzięła stąd, że PPS nie akcentuje już tak mocno kwestii niepodległościowej.....
zauważ że nie ma potrzeby umierania za ojczyznę, więc też nie ma potrzeby o tym ciągle mówić.......
co jak co, ale PPS nie będzie drugim populistycznym PIS'em , który umie tylko mówić że "Polska jest najważniejsza"........
taka gadka do niczego nie prowadzi i zamiast przyobleczać się w szaty zbawcy narodu wolę się skupić na kwestiach ideowych.......
pamiętajmy,
patriotyzm to postawa, a nie ideologia.......
i do miłowania ojczyzny każdy ma prawo, niezależnie od barw politycznych......
natomiast gadka o komunizmie może się wziąść od ostrej i dosadnej retoryki, jaką stosuje :P (lub też z powodu tak mocnego antyklerykalizmu)
to jest moja odpowiedź na twoje odczucia o PPS'ie......
może jak masz jakieś wątpliwości to pisz..... ;)
i bądż świadom, że przedwojenni PPS'owcy mieli praktycznie takie same poglądy co ja teraz.......
w ramach dokształcających polecam program radomski PPS'u z 1937 roku ;)

PS: na inne kwestie odpowiem jutro.....
miłego wieczoru ;)

.Nazgul 
Platynowa POLITYKA org.pl

Ulubiona partia polityczna: Partia Wielkiego Marzenia

Cytat:
Całe wyrównanie szans "Polska => Reszta UE" nie jest napędzane poprzez procesy wolnorynkowe, tylko poprzez działalność ściśle interwencyjną, dotacyjną, promocyjną (dla niektórych sektorów).

1.Wolny rynek nie zbuduje Ci autostrad ani oczyszczalni ścieków.
2. To nie socjalizm tylko etatyzm. Szkoda, że nie rozróżniasz.
3. Polityka rolna to też etatyzm.

EU nie ma za wiele wspólnego z socjalizmem. Nazywanie wspólnej polityki socjalistyczna dowodzi nie znajomości podstawowych terminów.

Nie wiem czy wiecie ale zapalony socjalista może być wielkim patriotą. W dodatku może być antyklerykałem. Podać przykład historyczny?

.Lolek00 
Senator

Nazgul napisał/a:

EU nie ma za wiele wspólnego z socjalizmem. Nazywanie wspólnej polityki socjalistyczna dowodzi nie znajomości podstawowych terminów.
Europejski Fundusz Socjalny widocznie ludzie z UE też nie znają tych terminów.

Nazgul napisał/a:
1.Wolny rynek nie zbuduje Ci autostrad ani oczyszczalni ścieków.

Pewnie to absolutnie nie możliwe, niemożliwe nawet dla Polski bez pomocy UE. Nie wiesz Nazgul że 38 milionowe państwa w XXI wieku, w środku europy nie potrafią same zbudować autostrady? Przecież to oczywiste. Nasi bracia zza odry muszą nam pomóc.

Nazgul napisał/a:
2. To nie socjalizm tylko etatyzm. Szkoda, że nie rozróżniasz.
Etatyzm dotyczy posiadania. W UE go właśnie niema :razz: Wymień choć jedno państwo UE które posiada na własność (jako państwową) choć jedną gałąź przemysłu czy czegokolwiek. Zamiast tego dopłaca się do prywatnego rolnictwa, i dotuje prywatną przedsiębiorczość - a to elementy opieki.

Na zakończenie trzeba dodać że większość w PE mają właśnie sojusze socjalistycznych partii z całej europy :lol:

Rynek w UE regulują 17 983 akty prawne z tego 1473 aktów prawnych dotyczy "Polityki przemysłowej i rynku wewnętrznego". http://eur-lex.europa.eu/pl/legis/latest/index.htm

Ilość aktów prawnych ma rosnąć, szacuje się że w ostatnich latach ich średni roczny przyrost wynosi ok 1600. :lol:

Nazywaj sobie to jak chcesz Nazgulu dla mnie to oznacza jedno.
Ostatnio zmieniony przez Lolek00 Wto 27 Lip, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

.maribot 
Poseł

Cytat:

Europejski Fundusz Socjalny widocznie ludzie z UE też nie znają tych terminów.

Europejski Fundusz Społeczny

.Lolek00 
Senator

Społeczny = Socjalny

Po angielsku w nazwie jest "social".

.Nazgul 

Wysłany: Sro 28 Lip, 2010   

ojjojoj ktoś tu nie zna terminów ojjjojojo/.

Gdzie ty widzisz w szkoleniu ludzi socjalizm nie wiem. :)

Bo socjal oznacza społeczny. a od tego powstał socjalizm.

.Nazgul 

Cytat:
Etatyzm dotyczy posiadania. W UE go właśnie niema :razz: Wymień choć jedno państwo UE które posiada na własność (jako państwową) choć jedną gałąź przemysłu czy czegokolwiek.
Francja - energetyka. Polska - rafinerie.

etatyzm [fr. étatisme < état ‘państwo’], ekon. działalność gospodarcza państwa; polega na zakładaniu przedsiębiorstw państwowych, tworzeniu udziałów państwa w przedsiębiorstwach prywatnych oraz na regulowaniu życia gospodarczego za pomocą środków administracyjnych.
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3898837
UE zajmuje się tym ostatnim kilku kwestiach. W reszcie stawia na wolny rynek i jego wspieranie.

Nazywaj sobie jak chcesz ale poziom liberalizmu gospodarczego na terenie UE wzrósł 100x od czasu jej powstania. A teraz uwaga, liczba regulacji spadła :lol:

.Lolek00 
Senator

O_o

Jak mogła spaść skoro taka Polska też musi przestrzegać każdego z tych 17 983 aktów prawnych :roll:

.Nazgul 

to proste.

bo wcześniej np Polski przedsiębiorca musiał spełnić tylko 3tys aktów ... x 26.
Te akty to w istocie regulacje konieczne aby rynek był rzeczywiście wspólny i jednakowy. Po prostu trzeba zmienić prawo na jednakowe naraz we wszystkich państwach UE. Mleczarz musiał spełnić 26 norm sanitarnych, opłacić 26 ceł i zapłacić 26 podatków, przejsć 26 badań, wypełnić kilka ton dokumentów i uzyskać dziesiątki pozwoleń w każdym państwie. Teraz ma JEDNO.

.Lolek00 
Senator

:neutral: ja i tak uważam że te cholerniki chcą wszystko uregulować. Wystarczy mi to że PE jest w większości lewy, a o jakichkolwiek liberałów tam trudno :neutral: Mówię wam to pierdyknie.

W mojej szkole wisiał plakat:

"zmień klimat przy jedzeniu"

"Zwierzęta hodowlane produkują CO2 i metan, nie jedząc mięsa ratujesz planetę."

Pod spodem symbol UE i jakiegoś funduszu :neutral: :shock:

1. Mięso jest potrzebne do prawidłowego rozwoju
2. Przecież wszystkie zwierzęta produkują co2
3. Czemu oni tak marnują pieniądze :neutral:

UE chce żebym żarł same ziemniaki, a wmówić mi to chcą pod przykrywką ochrony klimatu :shock:

!Marchewa 
Moderator Polityka.org.pl
Wykształciuch

I już skreślasz całą UE z powodu 1 plakatu :roll:

.Lolek00 
Senator

Nie to tyko taki przykład że oni marnują te pieniądze.

UE skreślam z samych powodów politycznych, nie koniecznie trzymających się gospodarki.

Taki pakt nie mieści się w granicach mojego pojęcia państwowości. Kiedy państwo stosuje polityczny izolacjonizm (USA przed 1914 rokiem, Japonia do 45') takie sojusze to luźne umowy bądź rozwiązania związane z czasowymi projektami. Kolejne pokolenia nie są obarczone żadnymi podziałami władzy, rozbiciami jej na niższą i wyższą demokracje itd.

Zacieśniająca się UE doprowadzi na przestrzeni jednego-dwóch pokoleń do przewrotu ideologicznego którego skutki mogą być opłakane, w przypadku poważnego kryzysu gospodarczego, militarnego, czy jakiegokolwiek innego.

Jeśli chodzi o gospodarkę to jak dla mnie polityka wspólnego worka prowadzi do wyżej wymienionego. Jeżeli 500 ludzi na górze decyduje o podzieleniu kasy na całą Europę to to że 50% forsy trafi na śmietnik bądź zostanie rozkradzione mówiąc po ludzku, jest pewne.

.Nazgul 

przecież 500 ludzi nie decyduje. Oni przyznają środki.

W Polsce jest ich mniej (budżet) wiec idzie 50% na śmietnik? :roll:

.Trancer 
Polityk Lokalny

Ulubiona partia polityczna: Polska Partia Socjalistyczna
Wysłany: Czw 29 Lip, 2010   

Clint Eastwood napisał/a:
szefie, nie stresuj się tak. przeczytaj sobie kilka twoich ostatnich postów i zobacz, że może jednak zabrzmiało to trochę tak, jakbyś coś chciał narzucać. może nie miałeś tego na myśli, ale takie odniosłem wrażenie - może mylne. nie o to chodzi. trochę dziwny jest apel o dokładne czytanie postów zaraz pod tym, jak wyrwałeś z kontekstu jedno zdanie mojego posta i wylałeś jakieś żale, jakby od tego tematu zależało całe twoje życie. w akapicie, który cytowałeś są trzy uzupełniające się zdania, zwróć na to uwagę.

masz rację.....
chyba trochę mylne wrażenie odniosłeś.......
może to wynika z tego, że ty trochę inaczej pojmujesz socjalizm ode mnie.....
ale dobra.....
zresztą jakbyś zareagował, gdyby tak na dzień dobry ktoś by ci wyjechał że jesteś lewackim anarchistą czy komunistą ?????
mimo że w mym avatarze jest "byczy" symbol PPS a w ulubionych partiach jest PPS.....
no sory ale jak takie rzeczy przeczytałem, to poczułem się tak jakoś dziwnie.....
jakbyście mnie totalnie lekceważyli.......
żebyś mi nie wyjechał z tekstem, że ja o tobie mówię, to informuje cię, że to wszystko co napisałem nawiązuje do Wagi ;)

Odpowiedz do tematu