Ulubiona partia polityczna: PO
Wysłany: Czw 08 Lip, 2010
Za moich czasów na 'religię' się chodziło po szkole i tak powinno być nadal. Na co komu 'religia' w szkole jak widzimy coraz bardziej chore zachowania młodzieży? To poroniony był pomysł.
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Ulubiona partia polityczna: Apple
Gdyby chociaż lekcje religii były ciekawe np. uczyły historii chrześcijaństwa byłoby dobrze a nie rok w rok powtarzać tematy o corocznych świętach itp. bezsens
Wszystko zależy jak zwykle od ludzi. A to co w większości Kościół rzuca na front walk z młodzieżą to księża tak słabo przygotowani pedagogicznie ze zielenieją ze strachu po pierwszym trudniejszym pytaniu.
Uważam ze każdy katecheta obowiązkowo powinien przeczytać "Boga urojonego" i umieć wybrnąć z zadawanych tam pytań. Bez tego nie dopuścił bym do pracy z młodzieżą.
_________________ Spory polityczne trwają najdłużej gdy obie strony nie maja racji.
Gonzalez Suarez
Ulubiona partia polityczna: Apple
Marchewa napisał/a:
Wszystko zależy jak zwykle od ludzi. A to co w większości Kościół rzuca na front walk z młodzieżą to księża tak słabo przygotowani pedagogicznie ze zielenieją ze strachu po pierwszym trudniejszym pytaniu.
Uważam ze każdy katecheta obowiązkowo powinien przeczytać "Boga urojonego" i umieć wybrnąć z zadawanych tam pytań. Bez tego nie dopuścił bym do pracy z młodzieżą.
Mój ksiądz to na religii w ogóle nie pozwalał zadawać pytań co świadczy że był kompletnie nieprzygotowany do prowadzenia zajęć
Ulubiona partia polityczna: PO
Na tym polega całość bajeru, podobnie jak idziesz na mszę i nie zadajesz pytań, bo oni nie mają odpowiedzi.
Na tym polega głupota:
- wierzę, wierzę
- ale w co wierzysz?
- no wierzę w to co mówisz
- a co ja mówię
- nie wiem, ale wierzę
Ślepa wiara prowadzi do fanatyzmu. Każdy powinien przemyśleć w co wierzy i dlaczego. Jakie ma argumenty, kogo słucha itd.
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Religia powinna być ze szkół wyprowadzona i powrócić do sal katechetycznych przy kościołach. W szkołach jednak powinien być jednak przedmiot łączący filozofię z etyką.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum