Kiedyś miałem do KPP stosunek umiarkowanie pozytywny, ale po tym jak oficjalnie poparli interesy amerykańskie w Iranie zupełnie się od nich odwróciłem. Mimo to za fakt popierania historycznej linii Józefa Stalina i opór wobec trockistowskiego rewizjonizmu należy im się pewien szacunek. No a tak w praktyce to stare dziadki są i nic już nie zdziałają.
Ulubiona partia polityczna: KPP
Wysłany: Pią 13 Sie, 2010
Lolek00 napisał/a:
Komunizm (ideowy) postuluję:
- rewolucję polegającą na:
a) masowej grabieży majątkowej
b) zbrojnej walce z kontrrewolucją
- obsadzenie na szczytach ćwierć inteligentów wszak inteligencja to samo zło
- zaprzeczenie teorii narodów i interesu narodowego, na rzecz ponadnarodowej anarchokomuny
- zbrojną walkę z obcą państwowością na rzecz propagowania komunizmu, pod pretekstem wyzwalania kogoś od wyzysku.
- zasadę "cel uświęca środki".
Kto ci takich głupot nagadał? Czytałeś cokolwiek na temat komunizmu (ale nie wydanego przez burżuazję)? Zajrzyj do prac Marksa i Engelsa i wskaż mi w nich elementy o których piszesz.
Behemot napisał/a:
Cóż, komunizm z zasady jest nie do zrealizowania w rzeczywistości. Dzisiaj to wiemy. Rynek zawsze istniał, nawet w bolszewickiej Rosji.
Jak sam zauważyłeś bolszewickiej a nie komunistycznej. Gdybym powiedział, że jestem szlachcicem, stałbym się nim? Raczej nie. Więc nie nazywajcie stalinistów komunistami!
Ambioryks napisał/a:
Zaś komunizm jest rewolucyjny, czyli antydemokratyczny właśnie.
Co wy się tak czepiliście tej rewolucji? Rewolucja (zbrojna) była potrzebna w czasie kiedy Marks i Engels pisali Manifest Komunistyczny (który radziłbym przeczytać zanim zaczniecie się wypowiadać na temat idei, chyba że się boicie, że te pomysły wam się spodobają). W obecnych czasach jest potrzebna rewolucja mentalna, żeby ludzie przestali patrzyć na komunizm przez pryzmat ZSRR.
[quote="Lolek00]
komunizm chce zniszczyć klasy społeczne. Konkretnie chce zrównać wszystkie klasy do tej najuboższej - dla mnie to jest niebezpieczne, biorąc pod uwagę że oni nie są w stanie tego merytorycznie uzasadnić - mówią że tak ma być i koniec - to w większości jakieś prymitywy które chcą narzucić coś innym. [/quote]
Oczywiście, że chce zniszczyć klasy. Konkretnie zrównać wszystkie klasy do tej, która w kapitalizmie jest najuboższa (nie z własnej winy). Co do merytorycznego uzasadnienia odsyłam do prac Marksa.
Poza tym, gdyby nie tak przez was znienawidzone idee marksistowskie, to pracowalibyście dużo więcej niż 40 godz. w tygodniu. To dzięki marksistom kapitalizm ma bardziej ludzką twarz niż w XIX wieku.
Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 26 Lip 2009 Posty: 1707 Skąd: Polska
Gadałem z kilkoma marksistami Czytać tego nie mam zamiaru... może gdyby komuniści znaczyli coś w Polskiej polityce ( LOL )
shvedeq napisał/a:
Co do merytorycznego uzasadnienia odsyłam do prac Marksa.
bo własnego nie mam.
Cytat:
Poza tym, gdyby nie tak przez was znienawidzone idee marksistowskie, to pracowalibyście dużo więcej niż 40 godz. w tygodniu. To dzięki marksistom kapitalizm ma bardziej ludzką twarz niż w XIX wieku.
Te idee są znienawidzone przez rewolucję jako postulat sam w sobie, czy przez sam fakt wypaczania tych ideii o czym pisał sam Czekista
Gdybanie "co by było gdyby Marks nie..." raczej jest sferą abstrakcyjnego gdybania z cyklu "gdyby nie było Edisona to siedzieli byśmy teraz przy świeczkach"
I naprawdę proszę nie patrzeć na idee tylko na historię, na próby ich wprowadzenia, na praktykę - bo idee nijak się do tego na ogół miały.
Cytując fragment krytykowanego przeze mnie wywiadu z Normanem Daviesem (lol):
od Lenina w ZSRR wszystko było na siłę
Dodam iż o filozofiach nie dyskutuję - raz że nie lubię, dwa że to forum polityczne nie filozoficzne, trzy że nie czytałem waszych broszurek.
Dyskutować będę tylko o konkretnych rozwiązaniach jakie wasz nurt oferuje bieżącej sytuacji w RP
Pierwotnym celem komunistów było zatarcie progów między poszczególnymi klasami społecznymi. W dzisiejszym świecie takie progi nie występują, nie istnieją już przywileje dla burżuazji, dlatego komuniści nie mają żadnego argumentu w ręku. Co dzisiejszej Polsce są w stanie zaoferować komuniści?
Pomógł: 3 razy Wiek: 20 Dołączył: 26 Lip 2009 Posty: 1707 Skąd: Polska
Zwój gospodarczy przez:
- nacjonalizację
- zatrudnianie dla idei zatrudniania w sektorze budżetowym
- wysokie podatki
- ograniczenia w wolności gospodarczej
- zamykanie bram dla zagranicznych inwestycji
Ulubiona partia polityczna: Prawo i Sprawiedliwość
Wiek: 14 Dołączył: 09 Lip 2010 Posty: 411 Skąd: Skarżysko-Kamienna
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010
Konstytucja to dokument mało sprecyzowany, ale w tej sprawie jest napisane jasno, że zakazuje się istnienia partii o podłożach komunizmu. Moim zdaniem ta grupa do rozgonienia.
A po drugie przez takich jak Jaruzelski, Kiszczak takie partie istnieją, propaganda dotarła nawet do młodszych pokoleń.
Otóż z tego co można wyczytać "Współczesna KPP nie stosuje metod totalitarnych w celu szerzenia ideologii w związku z czym działa zgodnie z prawem i nie może być zdelegalizowana."
Ulubiona partia polityczna: PiS (?) Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 2033 Skąd: PL
Wysłany: Sob 14 Sie, 2010
W krajach ościennych nie są to dla nich bariery nie do pokoniania. Poza tym trudno by komuniści myśleli w tylko ten sposób tylko. Oni mają już na to swoje sposoby.
_________________ ,,Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo,
zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska." J. Piłsudski / Krzysiek NRohirrim
... dlatego komuniści nie mają żadnego argumentu w ręku. Co dzisiejszej Polsce są w stanie zaoferować komuniści?
Komuniści dzisiaj proponują tylko kampanie przeciw Kościołowi. Sami nie wymyślili programu wyborczego, więc stanęli w opozycji do kościoła.
Jak to ma się do rzeczywistości komunistycznej w PRL-u?
Dlaczego komuniści krzyczą wszędzie o równouprawnieniu a komunizm to zniewolenie i trzymanie społeczeństwa za twarz?
Jestem tego pewny, że ani komunizm nie ma szans być dobrym ustrojem, ani rządy lewicowe, które niby walczą o prawa dla mniejszości a odmawiają prawa normalnego życia dla reszty społeczeństwa.
Postępowa lewica wpędzi wszystkie kraje w kozi róg.
A wszystko w ramach równouprawnienia. Kto z was chciałby zostać oddany przez ośrodek adopcyjny do rodziny jednopłciowej?
_________________ społeczeństwo nasze4 jest the best
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum