FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Solidarni 2010
Autor Wiadomość
.vipdavid 
Wojewoda

Ulubiona partia polityczna: Nie mam

Wysłany: Nie 02 Maj, 2010   Solidarni 2010

Materiał pomocniczy

http://blog.rp.pl/blog/20...spieszalskiego/

Sam nie wypowiadam się bo filmu nie ogladałem.

.Waga 
Senator

Ulubiona partia polityczna: Prawo i Sprawiedliwość
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie 02 Maj, 2010   

Sprawa jak dla mnie jest prosta. Kto uważał Lecha Kaczyńskiego za swojego prezydenta, ludzi z jego otoczenia za patriotów a nie ciemnogród, moher czy co tam jeszcze, obejrzał ten film ze wzruszeniem. Kto uważał, że LK był to człowiek nie dość że niski to jeszcze "mały", potraktował to jako PiS-owską agitkę a wszystkie nieprawomyślne zdania wątpiących skwitował znanym zdaniem p. Komorowskiego "jaki prezydent taki zamach".

P.S. Ciekaw jestem ile na tym forum jest osób, którzy pamiętają co to znaczy Solidarni 1980? Bo w sumie do tego okresu twórcy tego filmu próbowali się mnie lub bardziej udanie odnieść.

.PiStacjowy 
Wojewoda
Damian

Ostrzeżeń:
 3/3/6

Przeciwnicy tego dokumentu praktycznie z pianą na ustach krytykowali jego emisję. W tym samym dniu w TVN24 w Szkle kontaktowym luzie dzwonili z oburzeniem, że powinni reformować TVP bo puszcza takie rzeczy, że ludzie z tego dokumentu to wariaci. Już nie można wyrazić własnego zdania? W jakim my kraju żyjemy? Co to przeszkadza tym ludziom, że ktoś wyraża swoje zdanie? Pewnie, najlepiej by było gdyby nikt nie mówił o zamachu tylko o miłości z Rosjanami... Niedoczekanie!

!Marchewa 
Moderator Polityka.org.pl
Wykształciuch

PiStacjowy napisał/a:
Pewnie, najlepiej by było gdyby nikt nie mówił o zamachu tylko o miłości z Rosjanami...

Niestety masz rację. Bo nie ma tak głupiej teorii aby nie znalazł się przynajmniej 1 zwolennik PiS który w nią uwierzy.

.kat 
Polityk Lokalny

Wysłany: Pon 03 Maj, 2010   

Wielkie brawa dla Janka Pośpieszalskiego debitującego w roli reżysera za piekny film zrealizowany na wzór dokumentalnego, nawiązujacy do takich klasyków garunku jak Blair Witch Project Daniela Myricka czy Rec Paco Plazy.

Duża inspiracja latynoamerykańskimi horrorami, wychodzi jednak Pospieszalskiemu na dobre, chodz sam paradokument balansuje raczej na granicy dramatu i czarnej komedii

Mówąc o filmie trudno także nie wspomnieć o świetnej grze aktorskiej głównego bohatera Mariusza Bulskiego(znanego z ról w legendarnych serialach takich jak Klan, Plebania czy M jak miłość), a także równie dobrej roli Katarzyny Łaniewskiej.

Kolejny plus to kultowe już wrecz dialogii, a raczej monologii aktorów,np:
"Kiedy ten pan, który ma krew na rekach... przytulał mojego premiera... poprostu on przytulił mojego premeira... *pociagnięcie nosem* on w zyciu by nie przy... przytulił mojego prezydenta... *chlip, chlip*"

WARTO obejżeć, rozmawiać o filmie, klasyk dający do myślenia

.Waga 
Senator

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010   

Poniżej tekst komunikatu prasowego ze Strasburga.

W czasie ostatniej sesji Parlamentu Europejskiego w dn. 16 i 17 czerwca br. w Strasburgu miały miejsce spotkania, których celem było powołanie Europejskiego Centrum Obrony Wolności Słowa. Inicjatorami prac tego Centrum sa m. in. europosłowie z grup politycznych Europejskich Konserwatystów i Europy Wolności Demokracji: Marek Gróbarczyk z Polski oraz Morten Messerschmidt z Danii. Koordynatorem prac Centrum jest były konsul generalny RP w Strasburgu Dariusz Sobków oraz politolog mieszkający w Strasburgu Zbigniew Stefanik. Siedziba Centrum Obrony Wolności Słowa docelowo będzie Strasburg.

Celem tego ośrodka jest zbieranie i udostępnianie opinii publicznej informacji na temat mobbingu stosowanego wobec dziennikarzy i osób życia publicznego, którzy w swojej pracy zawodowej spotkali się z przykładami represji zawodowych, środowiskowych a także nawet finansowych i sadowych po tym gdy odważyli się stanąć w obronie tradycyjnych wartości patriotycznych lub zrobić filmy poruszające drażliwe sprawy historyczne.

Na pierwsze spotkanie publiczne w Strasburgu zaproszono polskich dziennikarzy red. Ewę Stankiewicz i red. Jana Pospieszalskiego, którzy po emisji w Polsce w maju tego roku filmu "Solidarni 2010" spotkali się z przykładami wrogości i ostracyzmu. Zwrócono uwagę na represje finansowe, którym ostatnio poddany jest redaktor Grzegorz Braun, autor dokumentalnego filmu o W. Jaruzelskim.

Redaktor Ewa Stankiewicz podała przykład odłożenia "na półkę" filmów dokumentalnych na temat funkcjonowania mediów w III RP, gdyż mogą one stanowić zagrożenie dla tzw. poprawności politycznej, dominującej w życiu politycznym.

Kolejne prace Centrum Obrony Wolności Słowa przewidziane są po sesji wakacyjnej Parlamentu Europejskiego. Koordynatorzy prac Centrum zamierzają przedstawić przykłady podobnych działań wobec dziennikarzu z Ukrainy, Danii i Turcji.

.NRohirrim88 
Głowa Państwa
NRohirrim

Ulubiona partia polityczna: PiS (?)

Super film! Szkoda, że więcej tego typu nie powstaje.

.Nazgul 
Platynowa POLITYKA org.pl

Ulubiona partia polityczna: Partia Wielkiego Marzenia

dokładnie. Ale do Norymbergi Leni Rifenstal jeszcze mu nieco brakuje

.NRohirrim88 
Głowa Państwa
NRohirrim

Jak to mówią: Praktisch macht meister - Praktyka czyni mistrza.

.Nazgul 
Platynowa POLITYKA org.pl

Ulubiona partia polityczna: Partia Wielkiego Marzenia

nie załapał :wink:

.maribot 
Poseł

Cytat:
nie załapał :wink:

Cóż - ja bym się bał, że właśnie załapał.

.Cynik 
Srebrna POLITYKA.org.pl
racjonalista

Ulubiona partia polityczna: technokratyczna

Pierwsze skojarzenia filmu miałem z filmami LR oraz PKF. Jak nie załapał to nawet lepiej. Może właśnie wklepuje nazwisko do Wikipedii;)
"Na ogół, Słowianie są skorzy do zaczepki i gwałtowni i gdyby nie ich niezgoda, mnogość rozwidleń ich gałęzi i podziałów na szczepy, żaden lud nie zdołałby im sprostać w sile" - Ibrahim Ibn Jacob, 966 r. n.e.

.NRohirrim88 
Głowa Państwa
NRohirrim

Wiem doskonale co to za reżyserka. Takie nakręcenie olimpiady w Berlinie (Olympia) czy Triumf Woli (Triumph des Willens), to jedne z największych arcydzieł światowej kinematografii, zwłaszcza jeśli mówimy o filmach kronikarsko-dokumentalnych.

.Crisstov 
Polityk Lokalny

Ulubiona partia polityczna: polityka to bagno...
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010   

Cytat:
Wiem doskonale co to za reżyserka. Takie nakręcenie olimpiady w Berlinie (Olympia) czy Triumf Woli (Triumph des Willens), to jedne z największych arcydzieł światowej kinematografii, zwłaszcza jeśli mówimy o filmach kronikarsko-dokumentalnych.

Troche pozno zauwazylem temat,ale jak czytam takie bzdury to musze sie odezwac. Na pewno nie sa to dziela,moze z wylaczeniem kroniki z olimpiady w Berlinie. Rezyserka typowo propagandowych filmow,gloryfikatorka faszyzmu i adiego...

.NRohirrim88 
Głowa Państwa
NRohirrim

Wysłany: Czw 19 Sie, 2010   

No tak, bo jak kręci się film dokumentalny o żyrafach to trzeba być gloryfikatorem żyraf? Poza tym, nie wiem co to ma do rzeczy.

Odpowiedz do tematu