Sprawa jak dla mnie jest prosta. Kto uważał Lecha Kaczyńskiego za swojego prezydenta, ludzi z jego otoczenia za patriotów a nie ciemnogród, moher czy co tam jeszcze, obejrzał ten film ze wzruszeniem. Kto uważał, że LK był to człowiek nie dość że niski to jeszcze "mały", potraktował to jako PiS-owską agitkę a wszystkie nieprawomyślne zdania wątpiących skwitował znanym zdaniem p. Komorowskiego "jaki prezydent taki zamach".
P.S. Ciekaw jestem ile na tym forum jest osób, którzy pamiętają co to znaczy Solidarni 1980? Bo w sumie do tego okresu twórcy tego filmu próbowali się mnie lub bardziej udanie odnieść.
Przeciwnicy tego dokumentu praktycznie z pianą na ustach krytykowali jego emisję. W tym samym dniu w TVN24 w Szkle kontaktowym luzie dzwonili z oburzeniem, że powinni reformować TVP bo puszcza takie rzeczy, że ludzie z tego dokumentu to wariaci. Już nie można wyrazić własnego zdania? W jakim my kraju żyjemy? Co to przeszkadza tym ludziom, że ktoś wyraża swoje zdanie? Pewnie, najlepiej by było gdyby nikt nie mówił o zamachu tylko o miłości z Rosjanami... Niedoczekanie!
Wielkie brawa dla Janka Pośpieszalskiego debitującego w roli reżysera za piekny film zrealizowany na wzór dokumentalnego, nawiązujacy do takich klasyków garunku jak Blair Witch Project Daniela Myricka czy Rec Paco Plazy.
Duża inspiracja latynoamerykańskimi horrorami, wychodzi jednak Pospieszalskiemu na dobre, chodz sam paradokument balansuje raczej na granicy dramatu i czarnej komedii
Mówąc o filmie trudno także nie wspomnieć o świetnej grze aktorskiej głównego bohatera Mariusza Bulskiego(znanego z ról w legendarnych serialach takich jak Klan, Plebania czy M jak miłość), a także równie dobrej roli Katarzyny Łaniewskiej.
Kolejny plus to kultowe już wrecz dialogii, a raczej monologii aktorów,np:
"Kiedy ten pan, który ma krew na rekach... przytulał mojego premiera... poprostu on przytulił mojego premeira... *pociagnięcie nosem* on w zyciu by nie przy... przytulił mojego prezydenta... *chlip, chlip*"
WARTO obejżeć, rozmawiać o filmie, klasyk dający do myślenia
W czasie ostatniej sesji Parlamentu Europejskiego w dn. 16 i 17 czerwca br. w Strasburgu miały miejsce spotkania, których celem było powołanie Europejskiego Centrum Obrony Wolności Słowa. Inicjatorami prac tego Centrum sa m. in. europosłowie z grup politycznych Europejskich Konserwatystów i Europy Wolności Demokracji: Marek Gróbarczyk z Polski oraz Morten Messerschmidt z Danii. Koordynatorem prac Centrum jest były konsul generalny RP w Strasburgu Dariusz Sobków oraz politolog mieszkający w Strasburgu Zbigniew Stefanik. Siedziba Centrum Obrony Wolności Słowa docelowo będzie Strasburg.
Celem tego ośrodka jest zbieranie i udostępnianie opinii publicznej informacji na temat mobbingu stosowanego wobec dziennikarzy i osób życia publicznego, którzy w swojej pracy zawodowej spotkali się z przykładami represji zawodowych, środowiskowych a także nawet finansowych i sadowych po tym gdy odważyli się stanąć w obronie tradycyjnych wartości patriotycznych lub zrobić filmy poruszające drażliwe sprawy historyczne.
Na pierwsze spotkanie publiczne w Strasburgu zaproszono polskich dziennikarzy red. Ewę Stankiewicz i red. Jana Pospieszalskiego, którzy po emisji w Polsce w maju tego roku filmu "Solidarni 2010" spotkali się z przykładami wrogości i ostracyzmu. Zwrócono uwagę na represje finansowe, którym ostatnio poddany jest redaktor Grzegorz Braun, autor dokumentalnego filmu o W. Jaruzelskim.
Redaktor Ewa Stankiewicz podała przykład odłożenia "na półkę" filmów dokumentalnych na temat funkcjonowania mediów w III RP, gdyż mogą one stanowić zagrożenie dla tzw. poprawności politycznej, dominującej w życiu politycznym.
Kolejne prace Centrum Obrony Wolności Słowa przewidziane są po sesji wakacyjnej Parlamentu Europejskiego. Koordynatorzy prac Centrum zamierzają przedstawić przykłady podobnych działań wobec dziennikarzu z Ukrainy, Danii i Turcji.
Ulubiona partia polityczna: technokratyczna Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Lis 2004 Posty: 2641 Skąd: Budorgis Vratislavia
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010
Pierwsze skojarzenia filmu miałem z filmami LR oraz PKF. Jak nie załapał to nawet lepiej. Może właśnie wklepuje nazwisko do Wikipedii;)
_________________ "Na ogół, Słowianie są skorzy do zaczepki i gwałtowni i gdyby nie ich niezgoda, mnogość rozwidleń ich gałęzi i podziałów na szczepy, żaden lud nie zdołałby im sprostać w sile" - Ibrahim Ibn Jacob, 966 r. n.e.
Ulubiona partia polityczna: PiS (?) Pomógł: 1 raz Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 2033 Skąd: PL
Wysłany: Sob 19 Cze, 2010
Wiem doskonale co to za reżyserka. Takie nakręcenie olimpiady w Berlinie (Olympia) czy Triumf Woli (Triumph des Willens), to jedne z największych arcydzieł światowej kinematografii, zwłaszcza jeśli mówimy o filmach kronikarsko-dokumentalnych.
_________________ ,,Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo,
zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska." J. Piłsudski / Krzysiek NRohirrim
Ulubiona partia polityczna: polityka to bagno...
Wysłany: Sro 18 Sie, 2010
Cytat:
Wiem doskonale co to za reżyserka. Takie nakręcenie olimpiady w Berlinie (Olympia) czy Triumf Woli (Triumph des Willens), to jedne z największych arcydzieł światowej kinematografii, zwłaszcza jeśli mówimy o filmach kronikarsko-dokumentalnych.
Troche pozno zauwazylem temat,ale jak czytam takie bzdury to musze sie odezwac. Na pewno nie sa to dziela,moze z wylaczeniem kroniki z olimpiady w Berlinie. Rezyserka typowo propagandowych filmow,gloryfikatorka faszyzmu i adiego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum