FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poznańska LPR kontra niepełnosprawni, Żydzi i geje
Autor Wiadomość
.Miko
Wojewoda

Wysłany: Nie 07 Lis, 2004   Poznańska LPR kontra niepełnosprawni, Żydzi i geje

Z Gazety Wyborczej:

"Kontrmarszem lub pikietą grożą działacze Ligi Polskich Rodzin uczestnikom Marszu Równości, który ma przejść 20 listopada ulicami Poznania. LPR chce, by wojewoda zabronił organizacji Marszu

Pomiędzy 17 a 21 listopadem w Poznaniu odbywać się będą Dni Równości i Tolerancji, organizowane przez organizacje społeczne, w tym przez Zielonych. W ramach imprezy, 20 listopada spod Zamku ma wyruszyć marsz niepełnosprawnych, mniejszości żydowskiej i przedstawicieli mniejszości seksualnych. Marsz ma uświadomić poznaniakom prawo różnorakich mniejszości do artykułowania swoich problemów.

Pomysł Marszu Równości zaatakowała wczoraj Liga Polskich Rodzin. - To przedkładanie racji marginalnej grupy nad opinię większości społeczeństwa - grzmiał wczoraj podczas konferencji prasowej radny wojewódzki LPR Przemysław Piasta. I dodał, że przedsięwzięcie to może "godzić w uczucia i przekonania zdecydowanej większości mieszkańców miasta". Liga wystosowała do prezydenta Poznania (który wstępnie wydał zgodę na marsz) i do wojewody apele o jego zakazanie. Jednocześnie działacze LPR zaczynają zbierać podpisy pod protestem.

Jeśli Lidze nie uda się zablokować marszu, zamierza ona wystąpić o organizacje kontrmarszu lub pikiety. Piasta zaprzeczył, jakoby LPR dążył do wywołania starcia. - Ale jest duże niebezpieczeństwo, że znajdą się środowiska, chcące wywołać burdy - dodał, wskazując na potencjalne zagrożenie ze strony kibiców piłkarskich (to ich obwinił za zamieszki podczas podobnych imprez ulicznych w Gdańsku i Krakowie)."

Mam się śmiać? Taaak, chyba będę się śmiał wspominając manifestację "większości" w Łodzi 8) LPR powinien sobie zmienić nazwę na AKŻ Agresywna Kontrkultura "Żałość". To, że w Poznaniu UPR szła do wyborów w koalicji z LPR też jest taką ikoną "żałości"...

.Adam
Wojewoda

Wysłany: Pon 08 Lis, 2004   

Pan Piasta i Ci wszyscy paradowcy i demonstratorzy są niepoważni i nie mają co robić. Każda uliczna demonstracja jest oznaką niemocy. To strata czasu. Nic poza tym.

Nic nie wiem o koalicji UPR z LPR w Poznaniu. Możliwe, że ona miała miejsce. To zależało wyłącznie od lokalnych działaczy. Tak też jest u nas, że mamy pełną wolność w zakresie decydowania, o tym z kim będziemy realizować nasz program. Żyjemy w czasach, w których trzeba szukać porozumienia na czas wyborów. To chyba jest jasne. Co do kontrdemonstracji, to mogę zapewnić, że UPR w niej nie weźmie udziału, ponieważ jesteśmy ludźmi poważnymi. Muszę przyznać, że jeśli poznańska LPR ma twarz radnego wojewódzkiego, P. Piasty, to dziwię się, że UPR w Poznaniu szła do wyborów z takimi ludźmi. Mam nadzieję, że tak nie jest, a przypomnę tylko, że w wyborach do sejmików wojewódzkich wszędzie szliśmy samodzielnie.

.Wojtek
Wojewoda

Interesy niepełnosprawnych to marginalne potrzeby? Skandal!!! Nie wiem jak partia ,która utożsamia się niemal z wartościami katolickimi może takie coś głosić . Wielki wstyd!!! Brak słów.

.Wszech_Polak
Wojewoda

Wojtek napisał/a:
Interesy niepełnosprawnych to marginalne potrzeby? Skandal!!! Nie wiem jak partia ,która utożsamia się niemal z wartościami katolickimi może takie coś głosić . Wielki wstyd!!! Brak słów.

Jeśli myślisz, że w tej paradzie chodzi o "interesy" niepełnosprawnych, to naprawdę musisz być bardzo naiwnym człowiekiem. Już samo zestawienie niepełnosprawnych obok homoseksualistów jest nietaktowne i mieszanie słowa "tolerancja" względem tych grup jest nietrafione. Tutaj chodzi o zupełnie inną "tolerancję"... 8)

A tak na marginesie, to działacze lewicowi potrafią tylko wiele mówić, niewiele robiąc samemu w celu polepszenia bytu słabszych i biedniejszych. A prawicowi wręcz przeciwnie, niewiele o tym mówią, za to dużo robią np. w parafiach. Ot taka różnica... :wink:

.Iblis
Senator

Wysłany: Wto 09 Lis, 2004   

Widzisz Wojtek jakie to proste :!: A Ty tego nie łapiesz. Każdy przyjaciel homoseksualisty, każdy kto się z nim pojawia jest największym wrogiem cywilizacji i moralności. Żaden homoseksualista nie może mieć przyjaciół, nie wolno mu się pojawiać na ulicy, nie wolno mu się publicznie wypowiadać. A dziś się jeszcze dowiedziałem, że takie ich traktowanie to ich wina, bo gdyby siedzieli cicho to mogliby... dalej siedzieć cicho.

Gość

Oto działania na rzecz słabszych według prawicy :

Eliminacją jednostek niepożądanych" nazwał przeganianie bezdomnych z terenów warszawskich dworców kolejowych dyrektor biura bezpieczeństwa i zarządzania kryzysowego Urzędu Miasta Stołecznego Warszawy Lucjan Bełza. Akcję taką zlecił straży miejskiej, stołecznej policji i straży ochrony kolei prezydent Lech Kaczyński.

Warszawa jest jednocześnie nieprzygotowana na zapewnienie schronienia bezdomnym na czas zimy. Sporządzona na prośbę posłanki Mirosławy Kątnej (SDPL) kontola warszawskich noclegowni i bezpłatnych jadłodajni wykazała, że przygotowano zbyt mało miejsc w tych obiektach. Przeganianie bezdomnych z warszawskich dworców tylko pogłębi kryzys. Lewicowi politycy już wystosowali do Urzędu Miasta żądanie zwiększenia limitu miejsc w noclegowniach

I jeszcze o prawicowej wrażliwości:

Zielonogórscy radni wprowadzili obowiązek opłat za korzystanie z usług miejskich noclegowni dla bezdomnych. W uchwale rady miejskiej zapisano, że bezdomni będą zobowiązani pokryć od 30 do 70 proc. kosztów pobytu w ośrodku pomocy społecznej w zależności od dochodów. Do tej pory noclegownie były całkowicie finansowane przez miasto Zieloną Górę i gminy powiatu zielonogórskiego.

Liczymy, że wprowadzenie tych opłat zmotywuje bezdomnych do usamodzielnienia się - stwierdziła Halina Kielich, kierowniczka jednej z miejskich noclegowni. Pieniądze z opłat zasilą budżet rządzonego przez prawicową prezydent Bożenę Ronowicz miasta.

Moge tak długo, wiec trochę więcej pokory.

.Iblis
Senator

mlódy socjalisto
Nie rozumiesz idei prawicowych dobrodziei. Oni wyganiają bezdomnych z dworca i każą im płacić za noclegownie żeby im pomóc...
Wszech_Polak napisał/a:
np. w parafiach. Ot taka różnica... :wink:

.Wszech_Polak
Wojewoda

młody socjalista napisał/a:
Moge tak długo, wiec trochę więcej pokory.

Pokory mi nie brak, zapewniam Cię o tym. Pokora to jedna z najważniejszych rzeczy, którymi staram się kierować w życiu i jest dla mnie niezmiernie ważna.
A podane przez Ciebie przykłady błędnych decyzji pojedynczych prawicowych polityków są kroplą w morzu systemowych zaniedbań i złych decyzji, podjętych przez rządy SLD-UP...

.Miko
Wojewoda

Wszech_Polak napisał/a:
Wojtek napisał/a:

Jeśli myślisz, że w tej paradzie chodzi o "interesy" niepełnosprawnych, to naprawdę musisz być bardzo naiwnym człowiekiem. Już samo zestawienie niepełnosprawnych obok homoseksualistów jest nietaktowne i mieszanie słowa "tolerancja" względem tych grup jest nietrafione. Tutaj chodzi o zupełnie inną "tolerancję"... 8)

Rozumiem, że jak piszesz o interesach osób niepełnosprawnych w cudzysłowie, to masz na myśli, że osoby niepełnosprawne albo nie mają interesów publicznych w ogóle, albo jest to jakaś niby-forma interesu? Bo innego powodu dla zastosowania cudzysłowu jakoś ciężko się dopatrzeć.

Rozumiem też, że masz się za jakieś wcielenie obiektywizmu które każdemu mówi jaki jest jego interes. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że to jest wspólna inicjatywa organizacji reprezentujących niepełnosprawnych, mniejszość żydowską i mniejszości seksualne. Z tego co piszesz, można by wręcz wyciągnąć jakiś taki wniosek, że "geje siłą zaciągają resztę na manifestację" i że ta reszta to są jacyś ludzie pozbawieni świadomości, własnego zdania (być może nie uświadomieni przez LPR co to jest homoseksualizm). Wiesz... ja w tym nie widzę żadnej pokory z twojej strony. Raczej pychę- twierdzenie, że ty wiesz już wszystko o wszystkim a teraz nam to objawisz.

I to pisanie o tym, że to jest jakaś "inna" tolerancja. Tolerancja to jest po prostu szacunek dla drugiego człowieka, szacunek którego celem jest umożliwienie uczestnictwa każdemu człowiekowi w życiu publicznym. Tolerancja zrodziła się na przełomie XVIII wieku i nie jest to przypadek, bo to cel dla którego ona powstała wymusił jej potrzebę.

W tym sensie- jeśli ktoś mówi "Należy zakazać homoseksualistom udziału w życiu publicznym" to dalsze gadanie o szacunku i tolerancji jest po prostu kłamstwem, bo jawnie jest uniemożliwiane to, dzięki czemu i dla czego tolerancja istnieje.

Właśnie dlatego też logicznym absurdem jest tolerancja nietolerancji. Bo jest to to samo co nietolerancja (ze względu na złamanie celu istnienia tolerancji).
[/quote]

.Miko
Wojewoda

Ciąg dalszy sprawy:

Stanowisko Prawa i Sprawiedliwości:

Poznańscy radni Prawa i Sprawiedliwości sprzeciwili się organizacji w Poznaniu "Marszu Równości", na który wydał już zgodę prezydent Poznania Ryszard Grobelny.

W niedzielę podczas konferencji prasowej radni PiS-u porównali homoseksualizm do pedofilii, nekrofilii, zoofilii i wyrazili opinię, że takich zachowań, podobnie jak choroby alkoholowej i narkomanii, nie należy promować.

Nie chcę w Poznaniu manifestacji odmiennych orientacji seksualnych, tj. homoseksualizmu, pedofilii, nekrofilii czy zoofilii - powiedział w niedzielę przewodniczący Rady Miasta Poznania, radny PiS Przemysław Alexandrowicz.

Organizatorami "Dni Równości", w ramach których ma odbyć się marsz oraz konferencja "Polska demokracja a problem mniejszości", są m.in: Zieloni 2004, Nowa Lewica i Stowarzyszenie "Konsola".

Zdaniem jednej z organizatorek imprezy, Marty Jermaczek (Zieloni 2004), marsz nie jest pomyślany jako promocja homoseksualizmu. To nie jest prowokacja. To nie jest propagowanie zachowań homoseksualnych. To po prostu gest solidarności z dyskryminowanymi ze względu na płeć, rasę i orientację seksualną - powiedziała Jermaczek. Dodała, że w marszu wezmą też udział osoby niepełnosprawne.

Inny radny PiS, Jan Filip Libicki, skrytykował w niedzielę Jermaczek, że - według niego - łączy promocję homoseksualizmu z problemem osób niepełnosprawnych. Libicki jest sparaliżowany, porusza się na wózku inwalidzkim.

Zapowiedział, że rozważa możliwość podania organizatorów marszu do sądu. Nie życzę sobie, aby organizatorzy tego typu manifestacji bronili moich praw bez mojej zgody - oświadczył Libicki. *

PiS, jest drugim po Lidze Polskich Rodzin ugrupowaniem, które domaga się od prezydenta Poznania cofnięcia zgody na marsz. W miniony piątek politycy LPR zapowiedzieli, że jeżeli w Poznaniu odbędzie się "marsz chorych na homoseksualizm", zorganizują wspólnie z Młodzieżą Wszechpolską kontrmanifestację.

______

* Sąd który dostanie taki pozew umrze ze śmiechu. "Wysoki Sądzie, nachalnie bronili moich praw!" :lol:

Odezwa Kurii Metropolitalnej w Poznaniu:

W ostatnich dniach przekazano w mediach wiadomość o planowanym w Poznaniu przemarszu uczestników tzw. Dni Równości. Stanowczo sprzeciwiamy się organizowaniu marszu, który pod pozorem tolerancji i równości - skądinąd koniecznej dla wszystkich osób niesprawiedliwie dyskryminowanych w życiu społecznym - będzie także publicznym promowaniem homoseksualizmu.*

Kościół wzywa do należytego szacunku dla każdej osoby, w tym także dla osób o skłonnościach homoseksualnych. "Skłonność taka, obiektywnie nieuporządkowana, dla większości z nich stanowi trudne doświadczenie. Powinno się traktować te osoby z szacunkiem, współczuciem i delikatnością. Powinno się unikać wobec nich jakichkolwiek oznak niesłusznej dyskryminacji" (Katechizm Kościoła Katolickiego, 2358). Szacunek dla osoby ludzkiej jest jednak czymś innym niż żądanie akceptacji określonych zachowań. Czym innym przyjmowanie do wiadomości, że zło istnieje, a czymś innym akceptowanie zła, a zwłaszcza jego legalizacja. Czyny homoseksualne stanowią zaś poważny nieład moralny i kłócą się z naturalną koncepcją rodziny.*

"Marsze tolerancji" mają zazwyczaj za zadanie nie tyle troskę o osobę ludzką, ile raczej wywarcie presji na opinię publiczną w celu zyskania akceptacji społecznej i poparcia politycznego dla praktyk homoseksualnych. Szczególnie bulwersujące jest włączenie do marszu problematyki ludzi dyskryminowanych ze względu na niepełnosprawność, pochodzenie etniczne i światopogląd. Postawienie znaku równości między tak różnymi grupami społecznymi ma na celu wprowadzenie zamętu i błędnego przekonania, że czyny homoseksualne nie posiadają żadnego negatywnego wydźwięku moralnego. Tym samym sytuacja życiowa osób niepełnosprawnych i innych grup niesłusznie dyskryminowanych ma stać się usprawiedliwieniem dla promocji homoseksualizmu. Stąd właśnie nasz kategoryczny sprzeciw wobec planów realizacji tego rodzaju marszu w Poznaniu.

Wyrażamy nadzieję, że w dobie dużego zamętu i często fałszywego pojmowania pluralizmu i tolerancji, w trosce o dobro polskiej rodziny i rozwój społeczeństwa, osoby odpowiedzialne za przyszłość naszego miasta uwzględnią powyższe argumenty oraz wszystkie głosy sprzeciwu wobec planowanej manifestacji.

____
*Powyższe pokazuje że albo Kościół (uosabiany tu przez metropolitę, który nie został potępiony przez zwierzchników a więc jest to zdanie CAŁEGO Kościoła) jest nietolerancyjny albo nie rozumie pojęcia tolerancja.

Chciałbym podkreślić, że jest bardzo duża różnica między nie zgadzaniem się z czyimiś poglądami a robieniem wszystkiego, żeby ten ktoś tego poglądu nie mógł wyrazić. Ja wcale nie każę Kościołowi i LPR mnie lubić. Uważam jednak, że jako obywatelowi należy mi się szacunek (w sensie traktowania mnie jako osoby równej wobec prawa).

.Wszech_Polak
Wojewoda

Miko napisał/a:
Rozumiem, że jak piszesz o interesach osób niepełnosprawnych w cudzysłowie, to masz na myśli, że osoby niepełnosprawne albo nie mają interesów publicznych w ogóle, albo jest to jakaś niby-forma interesu? Bo innego powodu dla zastosowania cudzysłowu jakoś ciężko się dopatrzeć.

Używając cudzysłowia nie chciałem, aby słowo "interes" miało w tym przypadku pejoratywnie negatywny oddźwięk, tak jak jest ogólnie przyjęte w społeczeństwie. Poza tym, nie wydaje mi się, aby "interes" było najlepszym słowem na określenie praw ludzi niepełnosprawnych, ale innego lepszego wówczas nie znalazłem... :P

Miko napisał/a:
Rozumiem też, że masz się za jakieś wcielenie obiektywizmu które każdemu mówi jaki jest jego interes.

Mylisz się. Jestem otwarty na inne argumenty, staram się być obiektywny, o ile tylko nie kłóci się to z wyznawanymi przeze mnie wartościami i moim światopoglądem.

Miko napisał/a:
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że to jest wspólna inicjatywa organizacji reprezentujących niepełnosprawnych, mniejszość żydowską i mniejszości seksualne.

Masz rację, tego nie wiem. Ale choćby z zachowania i słów radnego PiS-u, który jeździ na wózku, nie wszyscy niepełnosprawni mają do tego wydarzenia pozytywny stosunek i nie chcą być utożsamiani z "tolerancją" wobec homoseksualistów. Nie jest to takie proste... :wink:

Miko napisał/a:
I to pisanie o tym, że to jest jakaś "inna" tolerancja. Tolerancja to jest po prostu szacunek dla drugiego człowieka, szacunek którego celem jest umożliwienie uczestnictwa każdemu człowiekowi w życiu publicznym.

Masz wiele racji, jednak jest zasadnicza różnica. Szacunek szacunkiem, ale nie można porównywać prawa niewidomego człowieka, z prawem dwóch facetów do adoptowania dzieci! Jest jednak pewna różnica... :roll:

Miko napisał/a:
jeśli ktoś mówi "Należy zakazać homoseksualistom udziału w życiu publicznym" to dalsze gadanie o szacunku i tolerancji jest po prostu kłamstwem, bo jawnie jest uniemożliwiane to, dzięki czemu i dla czego tolerancja istnieje.

Nie słyszałem, aby ktokolwiek zakazywał homoseksualistom udziału w życiu publicznym. A wręcz przeciwnie, jest ich coraz bardziej "widać"... :?

.Iblis
Senator

Wysłany: Sro 10 Lis, 2004   

Te niebieski treści napawają mnie smutkiem. Czy Ci ludzie nie mogliby choćby olać te marsze. Przeciętny człowiek nawet o tych marszach nie wie. Jak można tak się o innych ludziach wyrażać? Jak można im zabraniać czegoś co nikomu nie może zagrozić?

Gość

Na manife się wybiorę więc pewnie "porozmawiamy" z prawicą :)

.Miko
Wojewoda

Wszech_Polak napisał/a:
Masz wiele racji, jednak jest zasadnicza różnica. Szacunek szacunkiem, ale nie można porównywać prawa niewidomego człowieka, z prawem dwóch facetów do adoptowania dzieci! Jest jednak pewna różnica... :roll:

Ależ ten marsz w ogóle nie dotyczy adopcji dzieci! O kwestii adopcji nawet nie ma co w Polsce rozmawiać skoro nie zostały uznane pewne podstawowe warunki debatowania (tolerancja jako odżegnanie się od oceny poglądów poprzez ogląd cech osoby właśnie). W tym marszu idzie o Równość (ma to w nazwie), jako wartość uniwersalną. Chodzi o to, że dzisiaj od podwórka aż po Sejm jest rzeczą oczywistą, że jeśli ktoś jest Inny to nie ma racji (szczególnie w sprawach dotyczących bycia Innym) a tak w ogóle to nie jest pewne czy jest Polakiem (choćby trywialne stwierdzenie, że ta "manifestacja szokuje Polaków" pokazuje, że albo uczestnicy też się czują zszokowani, albo po prostu nie są Polakami). Idzie więc o to, żeby pewne kategorie społeczne przestały mieć status metojków (np. że akcję "Niech nas zobaczą" poszła szokująca suma 8 tys. złotych z kieszeni podatnika - czyli również geja podatnika) albo że "mniejszość niemiecka" to tak naprawdę "nie-do-końca" Polacy. Że Polacy to katolicy więc nie-katolicy to nie-Polacy (czyli np. spora część Ściany Wschodniej i Śląska to nie-Polacy). Z tego integryzmu nie wynika wiele dobrego, rozbijana jest jedność społeczna, w imię zachowania dogmatu, że ktoś jest gorszy (czyli wyjścia poza tolerancję) i tylko tyle- że są gorsi- Żydzi, niepełnosprawni, geje i że "trzeba okazywać im litość i zrozumienie" jak to mówi Kościół. Czy Polak potrzebuje litości nad nim? Co to implikuje?

.Wszech_Polak
Wojewoda

Wysłany: Czw 11 Lis, 2004   

Miko napisał/a:
Ależ ten marsz w ogóle nie dotyczy adopcji dzieci! O kwestii adopcji nawet nie ma co w Polsce rozmawiać skoro nie zostały uznane pewne podstawowe warunki debatowania (tolerancja jako odżegnanie się od oceny poglądów poprzez ogląd cech osoby właśnie). W tym marszu idzie o Równość (ma to w nazwie), jako wartość uniwersalną.

Rozumiem, że ten marsz nie dotyczy adopcji dzieci, ale po tym co widać na Zachodzie, również i takich w przyszłości należy się w Polsce spodziewać, obawiać.
Co się tyczy równości, to takowej nigdy nie będzie. To jest utopia. Aczkolwiek należy do niej dążyć i zmierzać, ale w ramach zdrowego rozsądku.
Z pozostałą resztą się zgadzam, chociaż miałbym zastrzeżenia co do zaufania względem "mniejszości niemieckiej". Świadczą o tym choćby ostatnie wydarzenia, zwłaszcza na Śląsku opolskim i nie wydaje mi się, aby Oni się czuli 100%-ymi Polakami i chcieliby, aby ich za takowych uważać.

Odpowiedz do tematu